Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami

4.48 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczny schab, faszerowany boczkiem wędzonym i cebulą, upieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • schab bez kości 1,2 kg
    cebula 1-2 szt.
    boczek wędzony 8 plastrów około 50 dag
    kapusta kiszona z żurawiną około 50-70 dag
    pieczarki małe 25 szt.
    natka pietruszki do posypania
    pomidorki koktajlowe do dekoracji
    smalec wieprzowy

    Przyprawy:

    pieprz czarny 1 łyżeczka
    sól 1 łyżeczka
    majeranek 1 łyżka
    wegetta bez konserwantów 1 łyżka
    czosnek 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami. 1. Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy w 8-9 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 2 cm. Cały kawałek schabu doprawiamy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia. Musimy specjalnym szydłem do mięsa przeciągnąć przędzę wędliniarską przez każdy nacięty plaster, tak na około kawałka schabu, żeby koniec sznurka był po tej samej stronie co początek sznurka, tak żeby można było nadziany kawałek schabu ściągnąć sznurkiem i zawiązać.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami. 2. Gdy mamy już przeciągnięty sznurek, wkładamy w nacięte miejsca po plastrze wędzonego boczku i z obu stron plastra boczku po pół plastrze cebuli. Całość ściągamy sznurkiem i zawiązujemy.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami. 3. Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami. 4. Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym. Na około obkładamy lekko odciśniętą kiszoną kapustą, najlepiej swojskiego kiszenia.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami. 5. Na ułożoną kapustę układamy malutkie pieczarki. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami. 6. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami. 7. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami. 8. Upieczony schab dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, posypujemy natką pietruszki. Kroimy wzdłuż po całości i na połowę, tak żeby powstały 4 porcję.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować