Sarnina z żurawiną

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję we Wrocławiu. W wolnych chwilach gotuję dla siebie i przyjaciół. Lubię nasze spotkania przy lampce wina.

Składniki:

  • ● 1 kg sarniny
    ● 1 cebula
    ● oliwa
    ● 5 ząbków czosnku
    ● 3 łyżki żurawiny ze słoika
    ● przyprawy (sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, kolendra)
    ● bułka tarta
    ● 1 łyżeczka musztardy
    ● ok. 50 ml sosu sojowego
    ● kilka plasterków tłustego boczku
    ● łyżka śmietany
    ● 1 średnia cukinia
    ● 40 dag ziemniaków
    ● masło
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sarnina z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso nacieramy przyprawami. Zalewamy oliwą z rozdrobnionym czosnkiem i odstawiamy na 1-2 doby.
  • 2. Do rondla wlewamy oliwę i mocno obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Obkładamy boczkiem. Wlewamy pół litra wody, dodajemy całą cebulę,
    żurawinę, sos i musztardę. Dusimy godzinę na małym ogniu, podlewając wodą i śmietaną.
  • 3. Ziemniaki szorujemy druciakiem, kroimy w ćwiartki. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Warzywa układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 35 minut w temperaturze 190 °C.
  • 4. Mięso polane sosem podajemy z ziemniakami i cukinią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (185 ocen)

Sarnina z marynaty

To może cię zainteresować