Sarnina z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso nacieramy przyprawami. Zalewamy oliwą z rozdrobnionym czosnkiem i odstawiamy na 1-2 doby.
2.Do rondla wlewamy oliwę i mocno obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Obkładamy boczkiem. Wlewamy pół litra wody, dodajemy całą cebulę,
żurawinę, sos i musztardę. Dusimy godzinę na małym ogniu, podlewając wodą i śmietaną.
3.Ziemniaki szorujemy druciakiem, kroimy w ćwiartki. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Warzywa układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 35 minut w temperaturze 190 °C.
4.Mięso polane sosem podajemy z ziemniakami i cukinią.
Komentarze