Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki

4.44 (163 ocen)

  • 28 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Smaczny, domowej produkcji salceson z ozorków wieprzowych i dodatkiem chudego mięsa z łopatki wieprzowej.

  • 28 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 1,8 kg nóżki wieprzowe
    ozór wieprzowy - 1 kg
    łopatka wieprzowa - 0,9
    liść laurowy
    ziele angielskie
    majeranek
    sól himalajska
    pieprz
    czosnek granulowany
    kminek
    sól peklowa
Wystaw ocenę:

4.44 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rv8rxp 1. solanka:

    Sól peklowa 90 g na 1 litr wody przegotowanej, schłodzonej.
    Ilość solanki powinna wynosić 40% w stosunku do wagi mięsa.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki 2. Wymyte, dobrze mięsa, opłukany ozór, przekrojone wzdłuż na połówki nóżki oraz mięso z łopatki, będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki 3. Po czasie peklowania moczymy mięsa w kilku wodach przez 2-3 godziny.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki 4. Opłukane mięsa gotujemy do miękkości, ozory gotujemy oddzielnie, po zagotowaniu wylewamy wodę i gotujemy drugi raz w drugiej, zmienionej wodzie.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki 5. Nóżki obieramy i skórki z żelkami, rozdrabniamy w dłoniach, dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze mieszamy rozgniatając dłońmi. Mięso z ozorków i łopatki kroimy na większe kawałki i łączymy z rozdrobnioną masą z nóżek, wlewamy 2 szklanki wywaru z gotowania mięs, dobrze wszystko wyrabiamy.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki 6. Tak wyrobionym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną osłonkę poliamidową 120 mm, ścisło i szczelnie zawiązujemy.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki 7. Parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki 8. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy praską zrobioną z dwóch deseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki 9. Gotowy salceson.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować