Salceson

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Ładnie się prezentuje, polecam

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO 1
    3 jajka
    szklanka kwaśnej śmietany
    3 łyżki dowolnego dżemu
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody
    CIASTO 2
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    25dag margaryny
    CIASTO3
    4 jajka
    2\3 szklanki cukru
    1\2 szklanki mąki pszennej
    2łyżki wody
    1\2 łyżeczki do pieczenia
    MASA
    1 budyń waniliowy z cukrem
    25 dag margaryny
    15 dag cukru pudru
    galaretka czerwona

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto salceson 1. CIASTO 1: Wszystkie składniki razem ubijamy.
    CIASTO2: Roztopić margarynę z cukrem dodać mąkę i wymieszać na kruszonkę. Kruszonkę lekko wymieszać z ciastem pierwszym. Wylać na formę (24-39) i piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. Po wystudzeniu przekroić w poziomie. Następnie upiec biszkopt( czyli ciasto 3). Wykroić w nim rzędami dziurki literatką. Przygotować galaretkę według przepisu, i wystudzić.
    MASA: Ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń cały czas ucierając. Jedną połowę ciasta ciemnego smarujemy 1\2 masy , na to, nakładamy biszkopt z dziurami w które nakładamy krzepnącą galaretkę. Nakładamy 2 część masy i przykrywamy pozostałym ciastem ciemnym. Polewamy polewą, dekorujemy według uznania.

Porady

Najlepiej kruszonkę skruszyć palcami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować