Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą

5 (149 ocen)

  • 60 min

Sycąca sałatka-idealny dodatek do wędliny lub mięs na zimno

  • 60 min

Składniki:

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
    3-4 ogórki kiszone
    4 jajka
    puszka kukurydzy konserwowej
    puszka fasoli czerwonej
    1 cebula
    3 łyżki posiekanej natki
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki ketchupu łagodnego
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować do miękkości. Ja najczęściej gotuję je z ziemniakami do obiadu. Wystudzić ziemniaki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Zimne ziemniaki pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulkę obrać i drobno posiekać ( można dać czerwoną ale ja akurat nie miałam i dałam białą). Jajka dosyć grubo pokroić i dodać do miski z resztą składników. Fasolę porządnie wypłukać na sicie pod bieżącą wodą a potem odsączyć z wody. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Razem z fasolą dodać do miski. Warzywa delikatnie wymieszać( najlepiej rękoma). Doprawić do smaku z solą i pieprzem. Dać majonez i ketchup i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Posypać posiekaną natką.Odstawić na 2-3 godz do lodówki aby smaki się połączyły. Podawać z pieczywem i np. zimnym mięsem lub wędliną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować