Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i sezonowych składników wyczarować wspaniałą sałatkę! Dziś częstuję Was pyszną, ziemniaczaną sałatką - niby zwykłą, a niezwykłą za sprawą cudownego sosu na bazie gęstego, kremowego jogurtu greckiego i charakternej musztardy. Połączenie tych dwóch składników gwarantuje nam aromatyczny i głęboki smak. Sałatka jest prosta, smaczna i sycąca. W letni, ciepły dzień z powodzeniem może zastąpić nam obiad. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach i piknikach pod chmurką. Sałatki ziemniaczane doskonale pasują do grillowanych mięs, więc jeśli zrezygnujecie z szynki - będzie świetnym dodatkiem do grillowanych potraw!

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    350 g młodego bobu*
    350 g szynki wiejskiej (dobrej jakości)
    2 duże pory
    1 pęczek koperku
    sól

    Sos

    200 g jogurtu greckiego
    4-5 łyżeczek musztardy rosyjskiej **
    1 łyżeczka płynnego miodu
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut i odcedzamy. Ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie pory przecinamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie półplasterki. Szynkę kroimy w słupki. Przestudzone ziemniaki obieramy, większe ziemniaki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski.

    Sos

    Do jogurtu dodajemy musztardę, miód i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Sos po przygotowaniu może wydawać się mocno musztardowy, ale w połączeniu z ziemniakami i pozostałymi składnikami jest znacznie łagodniejszy.
    Tak przygotowany sos łączymy z warzywami. Dodajemy świeżo posiekany koperek i mieszamy do połączenia się składników.
    * można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego
    ** użyłam musztardy rosyjskiej, która ma intensywny i zdecydowany smak oraz unikatową, gruboziarnistą strukturę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować