Sałatka ziemniaczana po niemiecku

4.5 (172 ocen)

  • 25 min

Sałatka na ciepło i na zimno, z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.

  • 25 min

Składniki:

  • 1kg młodych malutkich ziemniaczków
    5 jajek
    pół łyżki świeżo siekanego kopru (może być mrożony lub suszony)
    4 łyżki oleju roślinnego
    20-30 dag kiełbasy
    pół szklanki siekanej cebuli
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżki octu winnego białego
    1 szklanka wody
    pół bulionetki wołowej Knorr lub pół kostki bulionowej
    kilka zielonych oliwek nadziewanych papryczką
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana po niemiecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ziemniaczana 1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, nie obierać i pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry. W dużej misce połączyć ziemniaki, jajka, koperek i odstawić.
  • 2. Na średnim ogniu usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa dobrze się zarumieni. Łyżką cedzakową wyjąc z patelni usmażoną kiełbasę i cebulę, dodać do mieszanki ziemniaczanej, zaś tłuszcz zostawić na patelni. (jak nam się się wytworzy tłuszcz z kiełbasy,to podlejmy ze dwie łyżki oleju)
  • Sos do sałatki 3. Na zachowanym na patelni tłuszczu prażyć mąkę (niecałą minutę) stale mieszając. Dodać cukier,ocet,bulion wymieszany z wodą i pieprz. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
  • 4. Przyrządzonym sosem polać mieszankę ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszać. Posypać oliwkami krojonymi na połówki. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować