Sałatka zielona

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sałatka jest łatwa i szybka do przygotowania a przy tym bardzo smaczna. Wszystkie jej składniki komponują się idealnie i tworzą doskonałą smakowo całość :)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 2 litry sałatki:
    1/2 g kapusty pekińskiej
    300 g ryżu brązowego
    350 g brokuła (zblanszowany wcześniej)
    cebula
    300 g świeżego ogórka
    350 g Szynki wędzonej
    270 g sera feta półtłustego
    200 g majonezu
    200 g jogurtu naturalnego gęstego lub kremowego
    sól
    pieprz
    rzeżucha do dekoracji

Sałatka zielona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (nie rozgotowujemy), osączamy, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, solimy, mieszamy.
  • 2. Kapustę pekińską kroimy dodajemy do cebuli, mieszamy. Szynkę wędzoną, ogórek, ser feta kroimy w kostkę, brokuł na mniejsze kawałki, wszystko przekładamy do miski na sałatkę, przyprawiamy, mieszamy.
  • 3. Jogurt łączymy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do sałatki, całość mieszamy, przyprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Dekorujemy rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy