Sałatka jest łatwa i szybka do przygotowania a przy tym bardzo smaczna. Wszystkie jej składniki komponują się idealnie i tworzą doskonałą smakowo całość :)
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 2 litry sałatki:
1/2 g kapusty pekińskiej
300 g ryżu brązowego
350 g brokuła (zblanszowany wcześniej)
cebula
300 g świeżego ogórka
350 g Szynki wędzonej
270 g sera feta półtłustego
200 g majonezu
200 g jogurtu naturalnego gęstego lub kremowego
sól
pieprz
rzeżucha do dekoracji
Sałatka zielona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (nie rozgotowujemy), osączamy, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, solimy, mieszamy.
2.Kapustę pekińską kroimy dodajemy do cebuli, mieszamy. Szynkę wędzoną, ogórek, ser feta kroimy w kostkę, brokuł na mniejsze kawałki, wszystko przekładamy do miski na sałatkę, przyprawiamy, mieszamy.
3.Jogurt łączymy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do sałatki, całość mieszamy, przyprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Dekorujemy rzeżuchą.
Komentarze