Sałatka ze szparagami i wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka, prosta, zdrowa i pyszna. Tym razem winegret na oleju rzepakowym- polecam :)

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g roszponki / liści botwinki / rukoli (wg preferencji, ja użyłam pakowanych liści buraczanych)
    150 g wędzonego łososia
    kilka rzodkiewek
    kilka zielonych szparagów
    szczypiorek
    3 łyżki natki pietruszki
    + winegret
    1 łyżka soku z cytryny (można dać więcej)
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz

Sałatka ze szparagami i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi oczyszczamy (skórkę obieramy do 2/3 wysokości szparaga), odłamujemy stwardniałe końce i gotujemy na parze przez około 5-7 minut, w zależności od grubości szparaga (trzeba uważać, aby się nie rozgotowały).
  • 2. Na talerzu układamy sałatę, następnie szparagi, porwanego na kawałki łososia, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Polewamy sosem winegret.
  • 3. Podajemy z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy