Sałatka ze smażoną brukselką, kiszonymi cytrynami, ziemniakami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Sałatkę można jeść na ciepło lub zimno. Świetna także do lunchboxu na wynos.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 gram ziemniaków sałatkowych
    1 kiszona cytryna
    300 gram brukselki
    oliwa lub olej
    sól
    pieprz do smaku
    płatki chili - szczypta
    natka 1 łyżka
    boczek 100 gram

Sałatka ze smażoną brukselką, kiszonymi cytrynami, ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości.
    Brukselkę umyć, przeciąć na pół. Na patelnię wlać trochę oliwy lub oleju i podsmażyć krótko brukselkę. Dodać pociętą w kosteczkę kiszoną cytrynę. Przykryć pokrywką na kilka minut. Boczek usmażyć na osobnej patelni.
    Do podsmażonych brukselek dodać ziemniaki, chili i ewentualnie boczek. Całość posypać natką pietruszki i doprawić pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy