Sałatka z zielonych pomidorów

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pamiętamy te smaki...jedna z lepszych, "babcinych" sałatek. Postanowiliśmy ją zrobić bo pomidory nie dojrzały (wiemy, że odstawienie w ciemne miejsce pomoże), a już dawno jej nie jedliśmy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 kg zielonych pomidorów
    12 średniej wielkości cebul
    2 łyżki żółtej gorczycy
    2 łyżki soli
    1 łyżka mielonego pieprzu
    Zalewa:
    2 l wody
    450 ml octu
    400 g cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy na 3 mm plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki a później w piórka. Mieszamy z pomidorami, gorczycą, solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny.
    Zalewę zagotowujemy, dodajemy pomidory i gotujemy 15-20 min. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i na ściereczce ustawiamy do góry dnem, do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować