Sałatka z zawijanymi w szynkę awokado, jajkiem i ziemniakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna i zdrowa sałatka wiosenna, świetnie sprawdzi się jako lekkie danie wielkanocne

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szynka wędzona (np westfalska): 100 gramów
    - ziemniak (średni, ugotowany w mundurku): 1 sztuka
    - awokado: 0.5 sztuki
    - jajka (duże, wiejskie, ugotowane na twardo): 2 sztuki
    - ogórek (zielony): 0.33 sztuki
    - sałata (mix z paczki np lodowa i rzymska - 4 garści): 0.5 sztuki
    - papryka (mała, czerwona): 0.5 sztuki
    - cebula (mała, czerwona): 0.5 sztuki
    - rzeżucha: 1 łyżka
    - kiełki (np lucerny): 1 łyżka
    - sok z cytryny (swieżo wyciśnięty): 2 łyżki
    - oliwa z oliwek (np czosnkowa): 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka z zawijanymi w szynkę awokado, jajkiem i ziemniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka 1. Awokado pokroić na paski, skropić cytryną, owijać w szynkę. Tak samo ćwiartki jajka i plasterki obranego ziemniaka. Sałatę poszatkować lub porwać, rozdzielić na talerze, dodać plastry ogórka, pokrojoną paprykę oraz cebulę. Umieścić "zawiniątka" z awokado, jajkiem i ziemniakiem. Dodać rzeżuchę i kiełki, jeśli nimi dysponujecie :) Skropić cytryną i oliwą, oprószyć pieprzem. Można posypać solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować