Polecam bardzo smaczną, prostą a za razem szybką w przygotowaniu sałatkę, która na pewno zasmakuje gościom i szybko zniknie z talerza.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
ryż 2 woreczki,
por kawałek ( tylko biała część),
jajka ugotowane na twardo 5 szt,
ser żółty około 250 g,
seler konserwowy 1,5 słoika,
szynka konserwowa 300 g,
sól i pieprz do smaku,
majonez według uznania,
dodatkowo;
natka pietruszki,
Sałatka z selerem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko.
Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie.
Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać w zimnej wodzie (wtedy łatwiej się obiera), obrać a następnie pokroić w kostkę.
Seler konserwowy odsączyć z zalewy, jeżeli jest długi to pokroić w mniejsze kawałki. Ser żółty potrzeć na tarce (grube oczka).
Szynkę pokroić w małe drobne paseczki.
Por obrać pokroić w prążki, a następnie sparzyć gorąca wodą i odsączyć.
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia, dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez.
Udekorować rulonikami z szynki oraz pietruszką zieloną.
Komentarze