Sałatka z rukolą i boczkiem

4.5 (184 ocen)

  • 20 min

W oczekiwaniu na wiosnę, proponuję Wam pyszną i sycącą sałatkę z rukolą, smażonym boczkiem i oliwkami. Całość zwieńczona jest ziarnami słonecznika i parmezanem. Skusicie się?

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g rukoli pozbawionej grubych łodyżek
    250 g chudego boczku pokrojonego w drobną kostkę
    4-5 łyżek czarnych oliwek przekrojonych na połówki
    60 g parmezanu startego na grubej tarce
    3 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 łyżeczka miodu
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukolą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek smażymy na suchej patelni, a następnie odsączamy go na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażony boczek wkładamy do miski razem z rukolą, oliwkami, parmezanem i ziarnami słonecznika. Z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i miodu przyrządzamy sos. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy.

Porady

Parmezan można zastąpić innym długo dojrzewającym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować