Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi

4.27 (197 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ją robić. Szybka w przygotowaniu i genialna w smaku sałatka! Dość oryginalne, ale przepyszne połączenie smaków. Zapraszam !

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • porcja rukoli (1 paczka, ok 100g)
    1 gorgonzola (150 g)
    1,5- 2 gruszki
    garść orzechów włoskich
    1 łyżeczka musztardy
    3 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki miodu
    6 łyżek oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.27 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować sos. Musztardę, ocet, miód i oliwę energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Gruszki i gorgonzolę pokroić na dość dużą kostkę.
  • 3. Rukolę dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć na dużym talerzu lub w misce. Na wierzchu poukładać gorgonzolę oraz gruszki. Całość polać sosem i posypać orzechami.
    Smacznego !

Porady

Sałatkę można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem polać sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Musztarda Ocet Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować