Sałatka jest bardzo, smaczna, pożywna i szybka w przyrządzeniu.
Składniki:
- sałatka roszponka –ok. 25 dkg
- tuńczyk w sosie własnym w kawałkach
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 pomidory
- oliwki- 1 opakowanie ok. 70 g
- sól, pieprz do smaku, bazylia, oliwa z oliwek
Sałatka z roszponki i tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pokrojonej roszponki dodać tuńczyka z puszki oraz oliwki. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pokrojoną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, bazylia i polać oliwą z oliwek.
Roszponka jest bogata w witaminy C, A i B oraz zawiera sole mineralne. Godna jest polecenia, gdyż należy do nielicznych gatunków które można zbierać nawet w okresie zimowy spod śniegu.
Porady
Rada: zamiast roszponki możemy użyć innej dowolnej sałaty.
Komentarze