Sałatka z przepiórczymi jajkami

4.5 (174 ocen)

  • Dla 2 osób

Lekka i pełna witamin sałatka

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 2 duże garści mixu sałat
    - 1 duża garść rukoli
    - 10 pomidorków koktajlowych
    - 1/2 szklanki kiełków rzodkiewki
    - 8 jajek przepiórczych
    - 3 łyżki łuskanych pestek dyni

    Na sos:
    - 3 łyżki oleju rzepakowego
    - 1 łyżka octu winnego
    - 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
    - 1 łyżeczka miodu akacjowego
    - 2 łyżki drobno posiekanego koperku
    - sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Sosy

Sałatka z przepiórczymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek.
  • 2. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku i energicznie mieszamy.

    Warzywa dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie.
  • 3. W miseczce lub na dużym talerzu rozkładamy mix sałat, a na nim rukolę.

    Przybieramy połówkami pomidorków koktajlowych. Skrapiamy sosem sałatkowym.
  • 4. Sałatkę posypujemy kiełkami rzodkiewki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Układamy przepiórcze jajka. Posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować