Sałatka z polską botwinką i śródziemnomorską fetą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka i przyjemna, z młodych wiosennych warzyw. Botwinka, sałata masłowa, rzodkiewka a do tego środzienomorski klimat fety.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SAłATKA:
    - botiwnka: 1 pęczek
    - sałata masłowa: 0.5 sztuki
    - szynka szwardzwaldzka: 6 plastrów
    - feta: 0.5 sztuki
    - kukurydza z puszki: 0.33 sztuki
    SOS:
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - musztarda bawarska: 1 łyżka
    - ocet baslamiczny: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól,pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z polską botwinką i śródziemnomorską fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu wlewamy do małego słoiczka i potrząsamy energicznie jak shakerem do wymieszania się wszystkich składników. Odstawiamy.
  • 2. Z botwinki siekamy większe listki oraz łodyżki, buraczki odkładamy (przydadzą się do wywaru na zupkę). Sałatę rwiemy w paski. Fete kroimy w wąskie słupki. Szynkę w małe kawałki.
  • 3. Sałatę i botwinkę mieszamy w misce z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy fetą, szynką oraz odcedzoną kukurydzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka szwarcwaldzka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować