Sałatka z piersi kaczki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon truskawkowy. Proponujemy połączyć je z pyszną piersią z kaczki, do tego ser mozzarella, orzeszki piniowe... dla nas bajeczne połączenie smaków.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z piersi kaczki ze skórą
    Mix sałat ( z sałatą lodową )
    250 g truskawek
    opakowanie mozzarelli (małe kulki )
    garść orzeszków piniowych
    polewa na bazie octu balsamicznego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z piersi kaczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z piersi kaczki z truskawkami 1. Filety z kaczki umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Na desce położyłem skórą do góry i pod skosem naciąłem skórę tworząc kratkę. Położyłem kaczkę skórą do dołu na zimnej patelni, smażyłem na dużym ogniu. Smażyłem bez przykrycia, aż wytopił się tłuszcz ze skóry a skóra się przypiekła na złoto (ok. 15 min). Następnie przełożyłem filety na drugą stronę i smażyłem kolejne 10 min. Filety z kaczki zdjąłem z patelni, zawinąłem w folię aluminiową (każdą z osobna). W folii kaczka powinna odpoczywać ok. 10 min. W tym czasie dojdzie i rozluźnią się wszystkie mięśnie - dzięki czemu będzie delikatna. Filety wyjąłem z folii, następnie pokroiłem pod skosem na plasterki, posoliłem i popieprzyłem do smaku.
    Truskawki opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na ćwiartki. Kulki mozzarelli odsączyłem, przepołowiłem część. Orzeszki piniowe zrumieniłem na suchej patelni.
    Na półmisku rozłożyłem sałatę, na niej pokrojoną w plastry pierś z kaczki, mozzarellę, posypałem orzeszkami. Całość skropiłem polewą gastronomiczną „Glassa Gastronomica”
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować