Sałatka z pieczonych buraków z rukolą, orzechami i pleśniowym serem

4.5 (171 ocen)

Robiłam ją po raz pierwszy, żeby odświeżyć tradycyjny imprezowy stół. Buraki świetnie się komponują z serem i ostrą rukolą.

Składniki:

  • 5 małych buraków
    garść orzechów włoskich
    100 gram rukoli
    50-70 gram sera pleśniowego (użyłam Złocisty Lazur)
    70 gram bekonu
    kilka liści bazylii
    sok z połowy cytryny
    łyżeczka miodu
    sól,pieprz
    3 łyżki oliwy z oliwek
    łyżeczka musztardy dijon
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych buraków z rukolą, orzechami i pleśniowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nieobrane buraki pieczemy do miękkości w 180 stopniach (ok.45minut). Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Bekon smażymy na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz, kroimy na małe kawałki.
  • 2. Mieszamy sok z cytryny, oliwę, musztardę i miód. Na dużym talerzu układamy rukolę i buraki. Na wierzch kruszymy ser, posypujemy orzechami i bekonem. Polewamy sałatkę sosem a po ok. 15 minutach doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować