Sałatka z pieczonych buraczków

0 (0 ocen)

Jeśli nie lubicie mdłych, utartych na papkę i rozgotowanych buraczków, to ta charakterna kwaśno-słodka sałatka będzie Wam smakować.

Składniki:

  • 4 buraki (młode, duże o łącznej wadze 550 g)
    3 łyżki octu balsamicznego
    1,5 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2-3 duże ząbki czosnku
    sól do smaku
    kilka gałązek koperku

Sałatka z pieczonych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z pieczonych buraczków 1. Buraki umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do pieczenia.
    Do naczynia nalać 1-2 szklanki wody, tyle aby pokryła całe dno. Nakryć naczynie folią aluminiową i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
    Jeśli w czasie pieczenia woda z dna naczynia odparuje, należy ją uzupełnić.
    Buraczki należy piec do uzyskania miękkości tzn do momentu, gdy można swobodnie wbić w buraczki patyk do szaszłyków.
    Upieczone buraczki pozostawić do wystudzenia.
    Zimne buraczki obrać ze skóry, pokroić w niewielką kosteczkę i posolić.
    Z płynnych składników przygotować zalewę i dodać pokrojony bardzo drobno czosnek.
    Zalewę i czosnek wymieszać z buraczkami.
    Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dobę.
    Sałatkę podawać posypaną pokrojonym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy