Sałatka z pieczoną dynią i serem feta

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tylko trzy składniki, ale idealnie pasują do siebie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g dyni hokkaido
    oliwa
    sól
    pieprz
    opakowanie sera feta
    rukola
    ocet balsamiczny zredukowany ( dekoracyjny )
    miód

Sałatka z pieczoną dynią i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z pieczoną dynią i serem feta 1. Obrałem dynię, pokroiłem na kawałki (2 na 2 cm ). Rozłożyłem na blaszce do pieczenia, skropiłem oliwą, nie za dużo, tylko tak aby przywarły do niej przyprawy.
    Doprawiłem solą i pieprzem.
    Dynię zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadająca.
    Upieczoną dynię przełożyłem na półmisek, doprawiłem solą i pieprzem, rozłożyłem drobne listki rukoli, na wierzchu pokruszony ser feta. Całość polałem płynnym miodem, sosem balsamino i oliwą.

Komentarze

Podobne przepisy