Sałatka z ogórków, papryki, cebuli i czosnku na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, studzimy.
2.Wykonanie sałatki:
Ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki, papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, zalewamy zimną zalewą, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny żeby składniki się przegryzły i zmiękły.
3.Po dwóch godzinach mieszamy i wkładamy do słoików. Pozostałym sokiem zalewamy po równo każdy słoik. Pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki i odwracamy do góry dnem, studzimy. Ostudzone słoiki odwracamy wieczkiem do góry, jeżeli dobrze się pozamykały, wynosimy je do piwnicy.
Komentarze