Sałatka z makaronem, awokado, pomidorami i mozzarellą

4.5 (176 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka z włoskim rodowodem

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - orzeszki piniowe: 2 łyżki
    - makaron świderki: 175 gramów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - pomidory: 6 sztuk
    - mozzarella: 250 gramów
    - duże awokado: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - świeża posiekana bazylia: 3 łyżki
    - oliwa: 6 łyżek
    - ocet z białego wina: 2 łyżki
    - musztarda francuska: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z makaronem, awokado, pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki piniowe wysypać na papier do pieczenia i prażyć 2-3 minuty na grillu lub ruszcie, wyjąć i odstawić do ostygnięcia. W dużym rondlu z lekko osoloną wrzącą wodą i dodatkiem oliwy ugotować makaron na półmiękko. Odcedzić, zahartować, ponownie odcedzić i odstawić do ostudzenia. Pomidory i ser mozzarella pokroić w cienkie plastry. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło barwy. Aby przygotować sos należy wymieszać wszystkie składniki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na dużym półmisku układać plastry pomidorów, sera mozzarella i awokado. Makaron wymieszać z połową sosu i posiekaną bazylią. Doprawić do smaku. Nałożyć na środek przygotowanego półmiska i polać pozostałym sosem. Posypać orzeszkami piniowymi i udekorować gałązkami bazylii. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować