Hej, czy znudziły się Wam standardowe sałatki? Jeśli tak, to mam ciekawą propozycję. Sałatka warstwowa z kurczakiem na krakersach to hit, ponieważ ma ciekawy smak, a wyglądem przypomina ciasto.
40 min
Dla 9 osób
Składniki:
1 pierś z kurczaka (200 g)
3 jajka
32 szt. krakersów (1 duże opakowanie)
20 g sałaty lodowej
50 g sera żółtego
30 g papryki
55 g kukurydzy z puszki (1/4 puszki)
4 łyżki majonezu
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 duża łyżka keczupu
Szczypiorek
Przyprawy: pieprz, papryka, do gyrosa, do mięs
Sałatka z kurczakiem na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka ugotuj na twardo. Kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki, dopraw przyprawami i smaż na rozgrzanej patelni.
2. Ugotowane jajka obierz i oddziel żółtka od białek. Zetrzyj na tarce osobno białka i żółtka.
3.Sałatę umyj i pokrój w drobne kawałki, to samo zrób z papryką. Ser żółty pokrój w drobne kawałki lub zetrzyj na tarce.
4.Przygotuj sos do polania: jogurt naturalny, majonez, keczup i przyprawę do gyrosa wymieszaj w misce.
5. Ułóż w formie (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm) na dnie warstwę krakersów, posmaruj je majonezem. Następnie ułóż na nich sałatę, ser oraz kukurydzę. Posmaruj całość wcześniej przygotowanym sosem. Ułóż kolejną warstwę krakersów.
6. Na krakersy połóż kurczaka oraz paprykę. Całość polej sosem. Ułóż ostatnią warstwę krakersów.
7. Krakersy posmaruj sosem. Połóż starte białka jajek, a następnie posyp żółtkami. Dodatkowo całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
8. Gotową sałatkę włóż do lodówki na ok. 4-5 godzin.
Komentarze