Sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą

4.5 (142 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wspaniała w smaku, sycąca, pyszna sałatka z kuskusem, wędzoną makrelą, warzywami i prażonymi nasionami słonecznika:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makrela wędzona (średnia): 0.5 sztuki
    - kasza kuskus: 0.5 szklanki
    - papryka konserwowa: 2 plastry
    - cebula czerwona (mała): 1 sztuka
    - sałata lodowa: 0.17 sztuki
    - słonecznik łuskany: 3 łyżki
    DRESSING:
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - ocet winny z czerwonego wina: 2 łyżki
    - przyprawa do sałatek: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrelę oczyszczam z ości i skóry, mięso dzielę na mniejsze kawałki. Kaszę kuskus w szklance zalewam wrzącą wodą około centymetr nad jej powierzchnię. Przykrywam szklankę z kaszą podstawkiem i odstawiam na 5-10 minut do napęcznienia. Kaszę przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Paprykę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Sałatę myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. W literatce mieszam dokładnie składniki na sos. Do miski z kaszą przekładam pozostałe składniki i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Wlewam sos i mieszam. Wykładam na półmisek. Wstawiam na pół godziny do lodówki. Sałatki nie solę, gdyż makrela jest wystarczająco słona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować