Smaczna, pożywna sałatka,fajnie się prezentuje na stole, ale też szybko znika z talerza.
Sałatka dla tych którzy lubią buraczki, kasze oraz rybkę czyli tuńczyka.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
kasza gryczana - 1 torebka,
buraki czerwone - 2 szt,
tuńczyk w oleju - kawałki 1 puszka,
fasola czerwona w puszce - 1/2 puszki,
sok z cytryny - 1/2 szt,
sól i pieprz do smaku,
jajka ugotowane na twardo - 2 szt,
natka pietruszki - 1/2 pęczku,
papryka czerwona - 1/2 szt,
Sałatka z kaszą , burakami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dokładnie oczyścić, umyć włożyć do garnka zalać wodą i ugotować.
Ugotowane buraki przepłukać zimną wodą obrać i pokroić w kostkę.
Kasze ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Do ugotowanej kaszy dodać odsączonego tuńczyk oraz pokrojone buraki, dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną zimną wodą fasole czerwoną z puszki.
Wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem i solą lekko ale dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Przełożyć do szklanej salaterki i udekorować ugotowanym rozgniecionymi jajkami , paseczkami papryki oraz posiekaną pietruszką zieloną.
Komentarze