sok z jednej cytryny
7 łyżek oliwy
płaska łyżka płynnego miodu
2 kalarepki
łyżka pestek czarnuszki
długi ogórek
pęczek rzodkiewek
10 szt dużych truskawek
200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta )
garść oderwanych listków koperku
Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i sera koziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz.
Kalarepkę obrałem, pokroiłem 1,5 cm kostkę, wymieszałem z sosem, dodałem czarnuszkę.
Ogórka przekroiłem na pół, usunąłem pestki, pokroiłem w podobne do kalarepki kawałki.
Rzodkiewkę pokroiłem w cienkie plasterki. Truskawki podzieliłem na ósemki, ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem kalarepkę z ogórkiem, rzodkiewkami i truskawkami.
Wyłożyłem na talerz, posypałem kawałkami sera i koprem. Podałem natychmiast, lekko wymieszane.
Komentarze