Sałatka z awokado i jajkiem

4.5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 4 osób

Delikatna w smaku sałatka z awokado i jajkiem, której forma podania sprawdza się na przyjęciach jako starter lub smaczna przystawka. Sałatka z awokado i jajkiem jest nie tylko bardzo smaczna, ale i prosta do zrobienia. Wystarczy zaledwie kilka składników, które na pewno macie w kuchni. Przygotujcie sobie taką sałatkę nie pożałujecie!

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
    3 jajka
    1 mała czerwona cebula
    4 łyżki majonezu
    ½ łyżeczki soku z cytryny
    4 szczypty chilli w proszku
    koperek do posypania
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Przystawki Majonez

Sałatka z awokado i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z awokado 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich bardzo drobno pokrojoną cebulę (zostawiamy trochę na posypanie), drobno pokrojone awokado i majonez. Doprawiamy do smaku solą, chilli i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki awokado. Posypujemy koperkiem i drobno pokrojoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Awokado Cebula Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sałatka z awokado i jajkiem – przepis prosty

Sałatka z awokado i jajkiem to doskonały pomysł na smaczną przystawkę. Aby ją przygotować będziemy musieli obrać awokado. To prostsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Jednym z podstawowych sposobów jest przekrojenie awokado na pół, wyjęcie pestki poprzez poziome wbicie w nią noża i pociągnięcie oraz wyjęcie miąższu przy pomocy łyżki. Możecie jednak również zaopatrzyć się w specjalny mały gadżet do obierania awokado. To z jednej strony mały nożyk, którym rozetniecie awokado, ostre kółeczko do wyjęcia pestki i wykrawarka do miąższu, która pokroi wam go od razu na równiutkie plasterki.

Warto podać ją tak jak na powyższym zdjęciu – w przekrojonym na pół awokado. Możemy całkiem wydrążyć miąższ (którego użyjemy do sałatki lub do innych dań) – wtedy do tak przygotowanych miseczek zmieści się jeszcze więcej pysznej sałatki. Jeśli nie wydrążamy awokado i zostawiamy miąższ, najlepiej skropić go sokiem z cytryny. Smak to jedno, ale cytryna zapobiegnie też ciemnieniu awokado.

Jak zrobić sałatkę z awokado i jajkiem?

Przygotowując sałatkę z awokado i jajkiem warto zadbać o to, by wybrać jak najlepsze awokado. Nie powinno być zbyt twarde, bo to oznacza, że jest niedojrzałe, ale nie może też być zbyt miękkie i brązowe, bo wtedy jest przejrzałe i nadaje się do wyrzucenia. Jeśli w waszym sklepie spożywczym nie będzie odpowiednio dojrzałego awokado, lepiej kupić niedojrzałe i zaczekać kilka dni. Dobrym patentem na przyspieszenie dojrzewania awokado jest włożenie przekrojonego i owiniętego w folię aluminiową awokado do gorącego piekarnika i poczekanie aż miąższ zmięknie.

Jak sprawdzić, czy awokado jest już dojrzałe w sklepie lub w domu? To bardzo proste i jest na to pewien trik. Każde awokado ma szypułkę u nasady. Wystarczy ją oderwać (w ten sposób nie naruszamy samego awokado) i sprawdzić, jaki kolor ma pod nią awokado. Kolor zielonkawy oznacza, że owoc jest niedojrzały, z kolei kolor brązowy oznacza, że awokado jest przejrzałe. Dojrzałe awokado będzie miało pod szypułką kolor żółty.

Sałatka z awokado i jajkiem – jak urozmaicać?

Idealnie dojrzałe awokado ma intensywnie zielony kolor i jest kremowe. Dlatego z łatwością dodamy miąższ do sałatki. Awokado jest na tyle miękkie, że nie musimy go kroić, wystarczy rozgnieść je widelcem. Jeśli jednak chcecie, żeby sałatka miała wyraźniejszą teksturę, jajka zamiast rozgniatać widelcem, pokrójcie w kostkę. Możecie też pójść w drugą stronę i przygotować pastę z awokado i jajka – wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę.

Do sałatki z awokado i jajkiem możecie dodać ulubione przyprawy i zioła. Świetnie sprawdzi się słodka i ostra papryka, ciekawym dodatkiem jest też papryka wędzona. Do awokado i jajek pasuje też czosnek. Możecie użyć go w wersji surowej, sproszkowanej lub pieczonej. Pieczony czosnek ma wyjątkowy smak i aromat – ząbki w łupinkach umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy na kilka minut do piekarnika. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować