Sałatka o letnim charakterze, jednak wyśmienicie smakuje o każdej porze roku.
Składniki:
Składniki na 1 talerz:
2 plastry sera feta
garść pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka szklarniowego
1 mała zielona papryka
kilka plastrów czerwonej cebuli
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny i oliwa extra vergine do skropienia sałatki - w dowolnej ilości
Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, pomidory przekroić na pół, z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Ogórka częściowo obrać ze skóry (pozostawić nieco skórki), pokroić w kostkę. Jeśli ogórek będzie miał dużo nasion i będzie wodnisty, to należy je odkroić.
Cebulę obrać, odkroić kilka plastrów i podzielić je na mniejsze części.
Pokrojone warzywa ułożyć na głębokim talerzu, oprószyć solą, pieprzem i oregano.
Na warzywach ułożyć plastry fety, posypać oregano.
Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Komentarze