Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu. Choć mam wrażenie, że w tym roku wiosna do Irlandii Północnej idzie chyba okrężną drogą :). Wiosna jednak jest na talerzu! W postaci świeżej, orzeźwiającej i pysznej fit sałatki. To wspaniała kompozycja smaków, która idealnie ze sobą współgra. Łagodny, lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, delikatny kurczak i pikantny ser houllumi - to wszystko wspaniale balansuje ze słodką pomarańczą i pysznym dressingiem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka

    120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
    150 g sera halloumi *
    1 filet z kurczaka
    1 słodka pomarańcza bezpestkowa

    Dressing pomarańczowy

    5 łyżek soku z pomarańczy
    3 łyżki miodu płynnego
    1-2 łyżki musztardy
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dresssing

    Pomarańcze dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy ze sobą. Ważne, aby zarówno do dressingu jak i sałatki użyć słodkich pomarańczy.

    Sałatka

    Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy lekko olejem rzepakowym i układamy pokrojony w plastry ser halloumi. Zmniejszamy ogień i grillujemy ser z obu stron. Przekładamy na talerzyk. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą. Patelnię smarujemy lekko olejem rzepakowym i grillujemy mięso z każdej strony. Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy z wierzchu białą błonkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie na cztery części.
    Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerz. Układamy kolejno kurczaka, ser i cząstki pomarańczy. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
    * użyłam sera z dodatkiem chili

Porady

- czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Kurczak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować