sałatka z czerwonej kapusty do słoika

4.29 (227 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Uwielbiam czerwoną kapustę, a taka sałatka to idealny sposób, żeby móc cieszyć się smakiem kapuchy zawsze kiedy mam na to ochotę. Zwłaszcza, że często cała główka świeżej kapusty to za duża ilość do zużycia jednorazowoGarnek ok. 6-litrowyPrzepis na ok. 10 słoików takich jak na zdjęciu (500-700ml)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 kg kapusty czerwonej
    1 kg jabłek kwaśnych (antonówka lub szara reneta)
    500 g cebuli

    Zalewa:
    3 łyżki płaskie soli
    1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego ( lub ziarna )
    4 listki laurowe
    12 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżeczka gorczycy
    250 ml octu 10%
    1 szklana cukru (250 ml)
    200 ml wody (wg oryginalnego przepisu: 125ml)
Wystaw ocenę:

4.29 (227 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z czerwonej kapusty do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb. Poszatkować nożem bądź szatkownicą.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przelać wrzątkiem, odsączyć.
  • 3. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  • 4. W garnku rozpuścić wszystkie składniki zalewy. Należy dokładnie rozmieszać cukier, żeby się nie przypalił
  • 5. Do gotującej się zalewy dodać kapustę i cebulę.Dokładnie wymieszać. Gotować przez ok 20-25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
  • 6. Po tym czasie dodać jabłka. Gotować jeszcze przez 5 min
  • 7. Do wyparzonych słoików przełożyć sałatkę. Ugniatając delikatnie kapustę, żeby przylegała do siebie
  • 8. Pozostałą w garnku zalewę rozlać równo do słoików. Wytrzeć brzegi słoików do sucha i mocno zakręcić wieczka.
  • 9. Słoiki pasteryzować przez ok 30 min. Odstawić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.

Porady

Jeśli ktoś woli intensywniejsze zalewy polecam użyć ilość wody z oryginalnego przepisu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować