Sałatka z buraków i papryki na zimę

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam tą sałatkę i robię ją co roku, cena papryki spadła, więc zaczynam sezon na paprykę :). Przepis dostałam od mojej teściowej 10 lat temu :).

  • 2 godz.

Składniki:


  • 6 kg buraczków
    7 sztuk papryki czerwonej średnie
    7 cebul większych
    2 szklanki wody
    1 szklanka octu 10 %
    1i 1/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z buraków i papryki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki gotujemy, aż będą miękkie, studzimy, obieramy i trzemy na dużych otworach tarki.
  • 2. Paprykę i cebulę mielimy w maszynce, dodajemy wodę, ocet, cukier i sól. Gotujemy wszystko ok. 5 minut.

  • 3. Mieszankę dodajemy do startych buraczków dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, co chwile mieszając by się nie przypaliły.

  • 4. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 5-8 minut w gorącej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować