Jjest pyszna, a nawet bardzo smaczna na świeżo, aczkolwiek na drugi dzień była wprost wyśmienita. Polecam nawet na większe imprezy okazjonalne, tym bardziej, że możemy ją spokojnie przygotować nawet dzień wcześniej:)
Składniki:
1/2 kg buraków czerwonych
1/2 słoika ogórków kiszonych
1 mały słoik pieczarek marynowanych lub 1/2 dużego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki groszku konserwowego
Sałatka z buraczków czerwonych na liściach sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórki i pieczarki kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzam na sicie i dodaję do pokrojonych warzyw. Wszystko razem mieszam z utartymi buraczkami. Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam do smaku sola i pieprzem i polewam tym sałatkę. Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, każdy z osobna, układam na talerz i nakładam na liściach sałatkę z buraczków. Dekoruję każdą porcję i podaję z kotletem schabowym i ziemniakami z wody
Komentarze