Połączenie brokuła i jajek, których podbity został przez wyjątkowy sos z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Całość świetnie komponuje się z sałatą rzymską. Inspirację stanowiła dla mnie klasyczna sałatka Cezar.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej
- 1 mały brokuł
- 4 jajka
- połowa puszki kukurydzy
- szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni)
Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła podzielić na małe różyczki i krótko ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na cztery części. Pestki podprażyć na suchej patelce.
2.Składniki sosu dobrze wymieszać.
3.Sałatkę umyć i pokroić, ułożyć w misce. Kukurydzę odsączyć i posypać nią sałatę. Następnie dodać brokuła i jajka. Całość posypać podprażonymi pestkami. Sałatkę polać obficie sosem tuż przed podaniem.
Komentarze