Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem

4.48 (185 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Połączenie brokuła i jajek, których podbity został przez wyjątkowy sos z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Całość świetnie komponuje się z sałatą rzymską. Inspirację stanowiła dla mnie klasyczna sałatka Cezar.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej
    - 1 mały brokuł
    - 4 jajka
    - połowa puszki kukurydzy
    - szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni)

    Sos:
    - 6 łyżek majonezu
    - 1 łyżka musztardy francuskiej
    - 2 łyżeczki miodu
    - 2 łyżeczki sosu sojowego
    - łyżeczka granulowanego czosnku
    - pieprz
    - sól
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Majonez

Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła podzielić na małe różyczki i krótko ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na cztery części. Pestki podprażyć na suchej patelce.
  • 2. Składniki sosu dobrze wymieszać.
  • 3. Sałatkę umyć i pokroić, ułożyć w misce. Kukurydzę odsączyć i posypać nią sałatę. Następnie dodać brokuła i jajka. Całość posypać podprażonymi pestkami. Sałatkę polać obficie sosem tuż przed podaniem.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Brokuły Jajka Kukurydza Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować