Sałatka ; połączcie boczniakami z jabłkami. Zgrana para.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g boczniaków
300 g jabłek ( twardych )
sok z cytryny
pół szklanki śmietany lub jogurtu
4-6 łyżek posiekanego szczypiorku
koperek wg uznania ( można zastąpić rzeżuchą )
sól, pieprz
Sałatka z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczniaki oczyściłem, opłukałem i pokroiłem, a następnie ugotowałem w osolonej wodzie do ich miękkości. Jabłka obrałem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę. Szczypiorek i koperek ( można użyć rzeżuchy ) drobno posiekałem. Rozdrobnione boczniaki i jabłka zalałem śmietaną i dokładnie wymieszałem. Doprawiłem solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem. Całość posypałem zieleniną.
Komentarze