Sałatka z bobu

2 (1 ocen)

  • Łatwy

z bekonem, szczypiorkiem i kiełkami

  • Łatwy

Składniki:


  • - bób (ugotowany i obrany): 500 gramów
    - szalotka (pokrojona w kostkę): 2 sztuki
    - bekon (plastry): 16 sztuk
    - szczypior młody: 1 pęczek
    - kiełki groszku cukrowego: 0.5 szklanki
    - pestki słonecznika (prażone): 2 łyżki
    SOS:
    - olej arachidowy: 4 łyżki
    - miód gryczany: 1 łyżka
    - cytryna (sok): 0.5 sztuki
    - czosnek (drobno posiekany): 2 ząbki
    - świeża mięta (gałazki): 2 sztuki
    - Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Plastry bekonu ułożyć na pergaminie i piec 20 minut temperaturze 180C. Szalotkę podsmażyć na tłuszczu pozostałym z pieczenia boczku, wystudzić. Ugotowany i obrany bób przełożyć do miski, dodać cebulę, pestki słonecznika, posiekany szczypiorek i kiełki. Sałatkę polać sosem vinaigrette i podawać z chipsami z bekonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Bób Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować