Dziś propozycja na ciekawą w smaku i bardzo dekoracyjną sałatkę.Zestawienie młodego bobu i tuńczyka daje rewelacyjny smak.Pozostałe składniki można komponować według uznania.
40 min
Składniki:
Składniki na sałatkę:
kilka liści ulubionej sałaty
garść rukoli
miseczka ugotowanego i obranego bobu
puszka (ewentualnie dwie- w zależności od ilości sałatki) tuńczyka w oleju
6-10 szt. czarnych oliwek
pół średniej czerwonej cebuli
kilka koktajlowych pomidorów lub/i jeden średniej wielkości
pół białej / czerwonej papryki
1-2 łyżki pestek słonecznika
dymka lub/i koperek
Składniki na sos:
pół szklanki oliwy z oliwek
3-5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sok z połowy cytryny
sól, czarny pieprz
starty ząbek czosnku (opcjonalnie)
Sałatka z bobem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowałam wszystkie składniki.
2.Bób umyłam i zalałam zimną wodą.
Gotowałam w osolonej wodzie do miękkości.
Można dodać świeżego koperku, który doda mu smaku.
Odstawiłam go do ostygnięcia.
3.Kolejno do miski wkładałam:
Porwane liście sałaty i rukolę.
4.Cienkie piórka czerwonej cebuli i pokrojone pomidory.
5.Kawałki pokrojonej papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki.
Komentarze