SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I POMELO

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomelo to owoc pełen wit. C! Zawiera również wit. B1, B2, żelazo, białko, beta karoten i sporą dawkę wapnia. Dodam, że jest świetny dla diabetyków i osób dbających o sylwetkę – wspomaga odchudzanie! A - mimo, że to cytrus - polecany jest osobom z wrzodami, refluksem, zgagą! Dodałam go do surówki!

  • 20 min

Składniki:

  • połowa pomelo (jak jest bardzo duży to 1/4 tego owocu
    mała główka białej kapusty
    2 marchewki
    połowa dużego selera
    ogórek szklarniowy
    ser feta (wedle uznania – u mnie ok. 300g)
    sos: 3 łyżki musztardy (kremska łagodna), 1 łyżka miodu, 2 łyżki posiekanego koperku (może być suszony), 2 łyżki soku z pomelo.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z białej kapusty i pomelo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy cienko, ugniatamy, lekko solimy i odstawiamy na durszlaku na ok. 5-15 minut. Marchew, seler, pomelo i ogórka obieramy i kroimy w cienkie paseczki (lub ścieramy na grubych oczkach tarki). Fetę odcedzamy z zalewy i kroimy w małe kosteczki. Mieszamy odciśniętą z nadmiaru wody kapustę i łączymy z pozostałymi składnikami.
    Łączymy w małej miseczce: sok z pomelo, oliwę, musztardę, koper, miód. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Porady

1. Z pomelo należy usunąć wszystkie błony - i te białe i przezroczyste - są bardzo twarde! 2. Ostrości surówce doda kawałek cienko skrojonego pora lub czerwona cebula.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować