Sałatka warzywna do słoików

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo smaczną sałatkę warzywną do słoików. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg kapusty
    1 łyżka soli - do kapusty
    1,4 kg ogórków
    1 łyżka soli - do ogórków
    2 duże cebule
    4 duże ząbki czosnku
    6 średnich marchewek
    1 duża żółta papryka
    9 łyżek octu jabłkowego 6 %
    6 łyżek oleju
    2 łyżki cukru
    1 płaska łyżka czarnego pieprzu
    1 łyżka z lekkim czubkiem soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka warzywna do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywna do słoików 1. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, przekładamy do miski wsypujemy sól i mieszamy. Wygniatamy i odstawiamy.
    Od ogórków odcinamy końcówki i kroimy w plasterki, wkładamy do miski i wsypujemy sól, mieszamy i odstawiamy.
    Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej.
    Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Z ogórków i kapusty zlewamy wytworzony płyn i przekładamy do miski.
    Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Sałatkę przekładamy do czystych słoików i pasteryzujemy ( gotujemy) przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować