Sałatka szwedzka to klasyk sałatek, pasteryzowanych z ogórków. Bardzo smaczna, słodkawo - kwaśna, idealna do obiadu, pieczonych mięs lub podjadania. Osobiście bardzo ją lubię.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
2/5-3 kg ogórków
2 marchewki
1 litr wody
1/2 szklanka soli
ZALEWA II
1 l wody
2 szklanki cukru
2 szklani octu 10 %
1 łyżeczka kurkumy
na słoik-
2 zielach, kilku kulkach pieprzu
1/2 łyżeczce gorczycy
Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Ogórki i marchewkę szatkujemy, przekładamy do miski. 1 litr wody mieszamy z solą, zalewamy ogórki i odkładamy na 3-4 godziny aby puściły soki. Po upływie tego czasu ogórki odcedzamy na durszlaku.
Składniki zalewy zagotowujemy.
Do słoiczków nakładamy gorczycę, ziele, pieprz i krojone, odcedzone ogórki.
Zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy w wodzie, około 7 minut.
Ostudzone przechowujemy w piwnicy.
Komentarze