SAŁATKA SZWEDZKA

4.49 (199 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sałatka szwedzka to klasyk sałatek, pasteryzowanych z ogórków. Bardzo smaczna, słodkawo - kwaśna, idealna do obiadu, pieczonych mięs lub podjadania. Osobiście bardzo ją lubię.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    2/5-3 kg ogórków
    2 marchewki
    1 litr wody
    1/2 szklanka soli
    ZALEWA II

    1 l wody
    2 szklanki cukru
    2 szklani octu 10 %
    1 łyżeczka kurkumy
    na słoik-
    2 zielach, kilku kulkach pieprzu
    1/2 łyżeczce gorczycy
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :



    Ogórki i marchewkę szatkujemy, przekładamy do miski. 1 litr wody mieszamy z solą, zalewamy ogórki i odkładamy na 3-4 godziny aby puściły soki. Po upływie tego czasu ogórki odcedzamy na durszlaku.
    Składniki zalewy zagotowujemy.
    Do słoiczków nakładamy gorczycę, ziele, pieprz i krojone, odcedzone ogórki.
    Zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy.
    Pasteryzujemy w wodzie, około 7 minut.
    Ostudzone przechowujemy w piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować