Sałatka szwedzka

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna propozycja na ogórki. W domu taką sałatką wręcz się zajadamy :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * ok. 2,5 kg ogórków
    * 2 litry wody
    * 1/2 szklanki soli
    * 4 średniej wielkości marchewki

    Do każdego słoika wkładałam również:
    * 2 ziela angielskie
    * 1 liść laurowy
    * 1/2 łyżeczki gorczycy
    * 1 łyżeczkę posiekanego koperku
    Następnie zalałam zagotowaną wcześniej zalewą:
    * 3 szklanki wody
    * 2 szklanki octu
    * 2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól rozpuściłam w 2 litrach wody. Takim roztworem zalałam pokrojone w talarki ok. 3 mm ogórki i jeszcze cieniej pokrojoną marchew. Odstawiłam na noc w chłodne miejsce.

    Na drugi dzień odcisnęłam ogórki i marchew z nadmiaru soku. Tak odciśnięte upychałam w słoiki.
    Zalewałam zalewą.
    Zakręcałam słoiki i pasteryzowałam ok. 10 minut.

    Po tym czasie wyciągałam i przekręcałam do góry dnem każdy z nich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Marchewka Sałata Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować