Sałatka śledziowa ze smażoną cebulką i marynatami

5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana sałatka, to smaczna przekąska lub przystawka. Sałatka podaną z kromka np. razowego chleba, może być także samodzielnym posiłkiem. Ładnie będzie się prezentować na świątecznym stole.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg. płatów śledziowych
    4 ogórki konserwowe
    słoik papryki marynowanej 250 ml.
    słoik pieczarek marynowanych 250 ml.
    2 cebule
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1/2 szklanki oleju
    10 łyżek zalewy od ogórków marynowanych
    szczypta soli
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śledziowa ze smażoną cebulką i marynatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Śledzie zalewam wodą i mocze ok. 2 godziny, odcedzam, kroje w paski, zalewam połową oleju i zalewą od ogórków, pozostawiam na ok. 2 godziny. Cebulę obieram, podsmażam na pozostałym oleju ze szczyptą soli, posypuje czosnkiem niedźwiedzim, odstawiam do wystudzenia.Ogórki i pieczarki kroje w plasterki, a paprykę w paseczki. Śledzie, marynaty, cebulę łączę w jednej misce, mieszam, pozostawiam w lodówce, najlepiej na noc aby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marynata Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować