Tak przygotowana sałatka, to smaczna przekąska lub przystawka. Sałatka podaną z kromka np. razowego chleba, może być także samodzielnym posiłkiem. Ładnie będzie się prezentować na świątecznym stole.
Sałatka śledziowa ze smażoną cebulką i marynatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie zalewam wodą i mocze ok. 2 godziny, odcedzam, kroje w paski, zalewam połową oleju i zalewą od ogórków, pozostawiam na ok. 2 godziny. Cebulę obieram, podsmażam na pozostałym oleju ze szczyptą soli, posypuje czosnkiem niedźwiedzim, odstawiam do wystudzenia.Ogórki i pieczarki kroje w plasterki, a paprykę w paseczki. Śledzie, marynaty, cebulę łączę w jednej misce, mieszam, pozostawiam w lodówce, najlepiej na noc aby smaki się połączyły.
Komentarze