Tej sałatki nie potrafiłam odmówić sobie nawet w czasie ciąży - choć jak powszechnie wiadomo - ani solone śledzie ani warzywa konserwowe nie są zbyt dobre dla przyszłej mamusi. To obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole.
30 min
Składniki:
4 płaty śledzia (jeśli miatias - wcześniej porządnie wymoczyć w wodzie lub mleku)
cebula
por
jabłko (najlepiej lekko kwaskowate)
puszka zielonego groszku konserwowego
3 łyżki śmietany 18%
mały jogurt naturalny
sól, pieprz
Sałatka śledziowa z porem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzia i obrane jabłko kroimy w centymetrowe paski, odstawiamy na bok. Cebulę szatkujemy we wiórka, pora w talarki. Delikatnie solimy i odstawiamy do zmięknięcia i ew. odsączenia nadmiaru płynu. Łączymy z odsączonym groszkiem, śmietaną oraz jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze