Sałatka śledziowa-warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa gotujemy w „skórce” w lekko osolonej wodzie ( marchewkę, ziemniakami, buraki, ziemniaki.)Dopiero po ostudzeniu obieramy je. Ser żółty ścieramy na tarce - na dużych oczkach. Śledzie moczymy co najmniej 3 godziny w wodzie z niewielką ilością mleka, albo w samym mleku. Odsączamy, kroimy w 1,5 cm plastry. Resztę składników (w tym jajka) ścieramy na tarce .
W naczyniu układamy warstwowo: śledzie, dalej cebulę, smarujemy sosem- majonezem . Na to kładziemy ziemniaki, marchewkę, smarujemy sosem. Następnie ogórki kiszone, buraki, znowu sos. Na koniec posypujemy jajkiem .
Porady
Sałatka najlepsza jest po kilku godzinach jak już wszystkie jej składniki się „przegryzą”. Często do majonezu dodaję 2 łyżki musztardy dla ostrosci.
Komentarze