Sałatka owocowa w ananasie.

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Pyszna, kolorowa i pełna witamin.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 świeże ananasy
    • 2-3 duże jabłka
    • 4 dojrzałe kiwi
    • 2 banany
    • 1 pomarańcza
    • 2 brzoskwinie
    • Po 15 dag jasnych i ciemnych winogron
    • Rodzynki
    • 2 łyżki miodu płynnego
    • ¼ szklanki przegotowanej wody
    • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
    • Świeża melisa do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka owocowa w ananasie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasy przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Przy skórce pozostaw około 1,5 cm miąższu.
  • 2. Jabłka umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
  • 3. Kiwi i banany obierz ze skóry, pokrój w talarki.
  • 4. Winogrona umyj, osusz, oderwij od gałązek. Większe kulki przekrój na pół.
  • 5. Brzoskwinie umyj, osusz, pokrój na pół, usuń pestki i, miąższ pokrój na cząstki.
  • 6. Pomarańczę obierz ze skóry. Pokrój ją na plastry. Jeśli błony w niej są wyjątkowo grube, podziel pomarańczę na cząstki, a następnie usuń błony.
  • 7. Jabłka i banany skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  • 8. Pokrojone owoce połącz, dodaj rodzynki. Przegotowaną wodę wymieszaj z miodem. Uzyskanym w ten sposób sosem polej owoce, wymieszaj.
  • 9. Owocową sałatką wypełnij połówki ananasa. Udekoruj listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować