Sałatka ogórkowa z chili marchewką i cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie macie pomysłu na większe ogórki i cukinię której szkoda wyrzucić ? Podam wam przepis na mega smaczną sałatkę z dodatkiem tych warzyw i marchwi. Dobrze już wiecie że bardzo lubię kombinować i zrobić coś nowego a pysznego, nawet moja sąsiadka bardzo pochwaliła moje sałatki aż mi się buzia uśmiechnęła jak sąsiadka powiedziała " Aguś twoje sałatki są przepyszne jeszcze nigdy jak żyję 75 lat takich nie jadłam ". Aż serce się raduje po takich słowach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,800 kg młodej cukinii,

    5 kg większych ogórków gruntowych,

    300 g marchwi,

    5 dużych ząbków czosnku,

    1 czubata łyżka czerwonej papryki w proszku,

    1 płaska łyżka papryki chili w proszku,

    16 łyżek oleju,

    2 szklanki octu,

    1 kg cukru,

    7 płaskich łyżek soli kamiennej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka ogórkowa z chili marchewką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka 1. Ogórki umyć odciąć oba końce i pokroić lub poszatkować w cienkie plastry. Gotowe plastry ogórków posolić, wymieszać i pozostawić na sześć godzin.
  • sałatka 2. W czasie tych sześciu godzin czyli po dwóch godzinach nasolenia ogórków dodać marchew startą na tace jarzynowej i również wymieszać z nasolonymi ogórkami. Następnie przygotować cukinię młodą umyć ją, wydrążyć środek i pokroić w mniejsze kawałki.
  • sałatka 3. Po kolejnej godzinie dodać cukinię starta również na tarce jarzynowej. Dokładnie całość wymieszać rękoma aby wszystko puściło soki od soli. Jak już minie sześć godzin po nasoleniu, odlać wodę powstała z nasolenia warzyw. Wsypać obie papryki i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Olej zagotować i gorący wlać do warzyw z przyprawami i czosnkiem.
  • sałatka 4. Do wymieszanej z przyprawami i olejem sałatki wlać ugotowaną zalewę z octu i cukru ( do garnka wlać ocet dodać cukier wymieszać i zagotować ). Zalewę wlać zdjętą zagotowaną prosto z ognia. Całą sałatkę z zalewa dokładnie wymieszać najlepiej drewniana łyżką i pozostawić na dwanaście godzin.
  • sałatka 5. Sałatkę pozostawioną pod przykrytą ściereczką co jakiś czas przemieszać drewnianą łyżką od samego dołu do góry. Na zdjęciach jest widoczna sałatka po sześciu godzinach w zalewie i drugie zdjęcie po dwunastu godzinach w zalewie.
  • sałatka 6. Po określonym czasie czyli po dwunastu godzinach sałatkę przełożyć do słoików zalać pod pełno zalewą z sałatki, szczelnie zakręcić słoiki i wstawić w ciemne miejsce lub do piwnicy. Z tego przepisu wyszło mi jedenaście słoików pół litrowych.
  • sałatka 7. Tak przygotowane sałatki nadają się do kanapek z wędliną jak i do drugiego dania z dodatkiem mięsa. Sałatki można jeść od razu gdy tylko odstoją swój czas lub pozostawić na zimę aby bardziej naciągnęły aromatem chili i czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować