Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste połączenia są najlepsze i tak jest w tym przypadku. Sałatka, która doskonale sprawdza się w sezonie grillowym, możemy ją również podać do obiadu
czy na przyjęcie rodzinne.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Smaczne bo domowe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior 1 sztuka

    por 1 sztuka (średniej wielkości)

    rzodkiewka 5 sztuk

    majonez 3 łyżki

    sól 1 łyżka (płaska)

    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką 1. Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy ewentualne zabrudzenia, liście i twardą część łodygi. Do garnka (takiego, w którym zmieści się cały kalafior) wlewamy wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości naszego garnka.
    Wodę solimy (1 łyżka), doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej wody wrzucamy kalafiora, gotujemy 10 minut. Powinien być lekko twardawy po ugotowaniu. Ugotowanego kalafiora studzimy i dzielimy na małe różyczki.
  • Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką 2. Pora myjemy, kroimy w półplasterki, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Rzodkiewkę ścieramy
    ma tarce o grubych oczkach.

    W misce łączymy wystudzonego pora, startą rzodkiewkę i majonez. Sałatkę doprawiamy pieprzem. Teraz dopiero dodajemy różyczki kalafiora i całość delikatnie mieszamy.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Por Rzodkiewka Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować