Sałatka jajeczna z tuńczykiem

5 (148 ocen)

  • 30 min

Popularna sałatka, która od bardzo dawna gości u nas na świątecznym wielkanocnym stole. Jest wielowarstwowa, ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.

  • 30 min

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    - 5 ogórków konserwowych
    - 150 g sera żółtego
    - 8 łyżek majonezu
    - sół do smaku
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka jajeczna z tuńczykiem 1. - Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić i oddzielić białka od żółtek.
    - Na dno szklanego naczynia zetrzeć białka na grubej tarce, posolić.
    - Na białka wyłożyć odcedzonego tuńczyka.
    - Na tuńczyku rozprowadzić 4 łyżki majonezu.
    - Następnie pokroić ogórek konserwowy w kostkę i wysypać jako następną warstwę.
    - Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na ogórka.
    - Resztę majonezu rozłożyć na serze.
    - Na wierzch sałatki zetrzeć na tarce żółtka.

Porady

Ze względu na tuńczyka pasuje również na Wigilię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też inne przepisy na dania z jajek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wigilia Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować