Sałatka cukiniowa z kurkumą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera też sporo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jej smak jest delikatny i neutralny. Dzięki temu wspaniale chłonie smaki różnych przypraw, co sprawia, że doskonale nadaje się na przetwory. Dzisiejszy przepis inspirowany jest sałatką, którą lata temu robiłam, jeszcze mieszkając w Polsce. Zamiast cukinii były w niej ogórki, a sałatka smakowała wspaniale i robiłam jej naprawdę ogromne ilości. Postanowiłam wypróbować wersję z cukinią i muszę przyznać, że smakuje również bajecznie. Jest pyszna, chrupiąca i lekko pikantna. Świetnie pasuje do wielu dań obiadowych, choć sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    3 kg cukinii
    5 średnich cebul
    3 łyżki soli

    Zalewa

    125 ml octu 10%
    700 ml wody
    300 g cukru *
    3 łyżeczki kurkumy
    3 łyżeczki gorczycy
    3 łyżki papryki słodkiej
    3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżeczka pieprzu cayenne **
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka cukiniowa z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Można w tym celu użyć szatkownicy, czy tarki jednak należy pamiętać, że plasterki nie mogą być zbyt cienkie. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka i łączymy z cukinią. Dodajemy sól i odstawiamy na 2-3 godziny, aż cukinia puści sok. Po tym czasie odsączamy cukinię z nadmiaru soku.
    Wszystkie składniki zalewy oprócz octu łączymy ze sobą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą cukinię przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak słoiki do całkowitego wystudzenia. Sałatka nie wymaga pasteryzacji.

    Odnośniki

    * ponieważ ograniczam cukier, zmniejszyłam ilość do 250 g
    ** przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka. Smak można regulować, dodając więcej lub mniej pieprzu cayenne czy papryki ostrej, jednocześnie pozostawiając resztę składników w takiej samej ilości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować